פתחו את תוכנת האביד תוך כדי קריאה והתנסו במה שאתם קוראים. אהבתם? רשמו לכם בצד, בפתקים בפלאפון, עשו צילום מסך או כל דבר אחר שעובד לכם. רק אל תגידו לעצמכם שבטוח תזכרו את זה, כי לפעמים לזיכרון שלנו יש רצונות משלו (כמה פעמים יצא לכם ללכת מחדר אחד לשני עם משימה בראש. להגיע ולא לזכור למה בכלל הגעתם לשם?).

התבלבלתם? גם אני, אבל זה למטרה טובה :)

פתחו את תוכנת האביד תוך כדי קריאה והתנסו במה שאתם קוראים. אהבתם? רשמו לכם בצד, בפתקים בפלאפון, עשו צילום מסך או כל דבר אחר שעובד לכם. רק אל תגידו לעצמכם שבטוח תזכרו את זה, כי לפעמים לזיכרון שלנו יש רצונות משלו (כמה פעמים יצא לכם ללכת מחדר אחד לשני עם משימה בראש. להגיע ולא לזכור למה בכלל הגעתם לשם?).

התבלבלתם?
גם אני, אבל זה למטרה טובה :)

החטיפ החודשי - הכנסת עורכים

רוצים לקבל טיפים לפני כולם? הירשמו לניוזלטר החודשי

עקבו אחרי עמוד הפייסבוק
כדי להתעדכן כשעולה תוכן חדש

פוסטים אחרונים

טיפים אחרונים

מאחורי המקלדת עם אורה מימון פילבסקי

אורה היא חלק מעולם העריכה כבר שלושה עשורים. בין מגוון הפרויקטים שערכה תוכלו למצוא פרויקטים דוקומנטרים כמו פרקים מהסדרה "תקומה", הסרט "המורדים האחרונים" (יעל קיפר ורונן זריצקי), הסרט "באר חלב באמצע העיר" (אורי ברבש), הסרט "כפר קטן על שבר גדול" (תור בן מיור) ועוד רבים אחרים.

אורה ערכה כ-28 סרטים דוקומנטרים, בין לבין גם כתבות מגזיניות ואף ניהלה את מחלקת העריכה של הערוץ הראשון במהלך 4 השנים האחרונות לפני סגירתו.

היא משתפת אותנו במסע שהיא יוצאת אליו בכל סרט דוקומנטרי שהיא עורכת, על התשוקה בלב שלא מרפה גם אחרי 30 שנה בתחום, למה חשוב לעבור את כל התהליך עד ליצירת סרט בלי קיצורי דרך, מה עוזר לה להבין מה החלקים שלא עובדים בסרט וגם קצת שיטות עבודה וטיפים שהייתה שמחה לשמוע בתחילת הדרך.

 

אורה, ספרי לנו קצת עלייך

לפני הרבה שנים עמדתי בתור… מאחוריי עמדה אישה שדיברה עם חברתה, הקול נשמע לי מאוד מוכר, סובבתי את ראשי, היא נראתה לי מאוד מוכרת. לקח לי מספר דקות להבין שהגברת היא דמות ראשית של סרט דוקומנטרי שערכתי באותם ימים (com.מקום עבודה.www), זה היה מביך ומרתק בו זמנית.

תמיד חלמתי להיות אנתרופולוגית, לצאת למסעות, לפגוש אנשים ולשמוע את הסיפור שלהם. אני מוצאת שעולם העריכה בפרויקטים דוקומנטריים, זה כל פעם יציאה למסע מחודש עם גילויים מרתקים.

אני חיה בירושלים עם בן זוגי מרסלו, מוזיקאי, שממש בימים אלה סיימנו לעבוד על פרויקט קצר משותף שמתכתב עם הקורונה של האמנית אריאן ליטמן ויוצג בסוף החודש בדרזדן, גרמניה. יש לנו שלושה ילדים – דן (26), מיקה (23) ועדי (23).

 

איך הגעת לעולם העריכה?

סיימתי את לימודי התואר הראשון במדעי החברה באוניברסיטת בן גוריון, עברתי לגור בירושלים ונרשמתי לבי"ס לתסריטאות. לעריכה הגעתי די במקרה – בערוץ הראשון חיפשו עוזר/ת עריכה לסדרה עשור למלחמת יום הכיפורים, הגעתי ונדלקתי. הדיונים בין במאי ועורך בחלל כל כך קטן ריתקה אותי. הייתי צריכה להכין את הסטינבק, להשחיל את הסרט ולחתוך שוטים לפי סימוני העורך.

בוקר בוקר או ערב ערב יצאתי מהבית לעבודה עם שמחה ותשוקה בלב, דבר שנמשך 30 שנים, לא מגזימה!!! היום אני עובדת מהבית על טרילוגיה "Tell me Tarshiha" של אשרף ברהום ומלווה פרוייקטים של במאים מתחילים.

 

איך את ניגשת לעבוד על פרויקט חדש? האם יש לך שיטת עבודה מסוימת?

ההבנות והתחושות שמעוררת הצפייה הראשונה מאוד משמעותית בעיני. אני משתדלת לצפות בכל החומרים בד"כ מול תמלול מוכן, שבו אני ממרקרת את הסינקים הטובים במקביל לצפיה ומוסיפה הערות בצד התמלול.

בוייזואליה אני נעזרת במרקרים על הטיים ליין של הקליפים הטובים. בסיום הצפיה בד"כ יש שיחה עם הבמאי על התובנות של כל אחד.

לסיכום, ההכנה, הצפייה וההבנה הם מרכיב חשוב מאוד לפני הצלילה והם מאפשרים אורך נשימה ממושך במהלך העריכה.

שיטות הבניה הן תלויות במאי ותסריט – שם המשחק הוא שיתוף פעולה והקשבה. אני עובדת בשתי שיטות:
1. להתחיל לבנות את הסרט מההתחלה ועד הסוף – משתדלת לעבוד הדוק ולא ראף גס.
2. לבנות כל סצינה בנפרד ומלאכת ההרכבה מגיעה מאוחר יותר.

 

ספרי לנו על פרויקט שהיה משמעותי עבורך והבנת בזכותו משהו חדש על עצמך, או על תהליך העריכה?

"באר חלב באמצע עיר", פרויקט דוקומנטרי בן שני פרקים על שירה צעירה בבימויו של אורי ברבש, פרויקט שחשף את עולמם הנפשי והפואטי של הדמויות. עבדנו עליו קרוב לחצי שנה והוא השפיע מאוד על חיי באותה תקופה.

"אנחנו עוסקים בדבר החשוב ביותר, בעולם כלשהו אנחנו מעקה לעצמנו, מקום לעצמנו לנבוט" (אלכס בן ארי). הנושאים בסרט, דרך השירה כמו החיים, נגעו בזוגיות, אהבה, ילדים, עייפות מוחשית והמוות. במהלך כל העבודה על הסרט הרגשתי שאני עוברת תהליך של ריפוי וזיכוך עם עצמי, זו היתה חויה חד פעמית וטובה.

 

מהם הטיפים החשובים ביותר בעינייך בתהליך העריכה של פרויקט דוקומנטרי?

אין קיצורי דרך בפרויקטים גדולים – כל תהליך ההכנה, הצפייה, האין והאאוט, הכנת הבינים וסידור החומרים הם מאוד משמעותיים להמשך. חוסר ההתעסקות בחיפוש, נותן חופש ליצירה.

באופן אישי, בלילה לפני השינה הייתי מריצה את הסרט בראש ובמקומות שהסרט נתקע ולא זכרתי מה הסיקוונס הבא, הבנתי שיש שם בעיה. ורוב הפעמים זה עבד.

 

ספרי לנו על 2 קיצורים במקלדת שלך שאת לא יכולה להסתדר בלעדיהם

 

* כפתור Match Frame (במקש F2) – אני משתמשת בו הרבה מאוד.

* כפתור Toggle Source/Recorder (במקש Tab) – עוזר לי מאוד לקפוץ מהפלייר לרקורדר.

* כפתור Go to Next Marker  (במקש 4) – אני משתמשת בהרבה מרקרים וזה עוזר לי לקפוץ קדימה ואחורה.

* כפתורי Zoom in Zoom out (במקשי החצים למעלה/למטה) – לראות את הטיים ליין בשלבים שונים בעריכה.

 

טיפ אחרון שהיית שמחה לדעת כשרק נכנסת לעולם העריכה?

עבודה של עורך במאי זו סיטואציה מאוד אינטימית צפופה ועדינה. חשוב מאוד להקשיב ולא לפסול מהר. ללמוד לשחרר סצנה כשלא מצליחים לפצח אותה ולעבור לסצנה הבאה, כי לפעמים היא נותנת את הפתרון לסצנה שלא הצלחנו לפצח.

 

* אם יש לכם שאלות נוספות לאורה, אתם מוזמנים לשאול אותה בתגובות למטה או בתגובות לפוסט בפייסבוק שבו היא מתוייגת – ממש כאן.

* לקריאת כתבות נוספות בפינה "מאחורי המקלדת" – כנסו לכאן.

* רוצים גם לקחת חלק או להמליץ על עורכות ועורכים שיכולים להתאים לפינה – דברו איתי

איך אתם יותר אוהבים להתעדכן? במייל או בפייסבוק?

רוצים להירשם לניוזלטר ולקבל מייל
כשיעלו טיפים ומאמרים חדשים?

חושבים שהמאמר יכול להועיל לעורכות ועורכים אחרים? שתפו אותם :)

עקבו אחרי עמוד הפייסבוק
כדי להתעדכן כשעולה תוכן חדש

כתיבת תגובה

רוצים לקבל טיפים לפני כולם?

מכירים את זה שעורך או עורכת מחדר העריכה ליד מגלים לכם טיפ שמייעל לכם את העבודה?
אז זאת בדיוק המטרה של האתר – הירשמו לניוזלטר וקבלו מייל חודשי עם טיפים ומאמרים חדשים

מכירים את זה שעורך או עורכת מחדר העריכה ליד מגלים לכם טיפ שמייעל לכם את העבודה?

אז זאת בדיוק המטרה של האתר – הירשמו לניוזלטר וקבלו מייל חודשי עם טיפים ומאמרים חדשים

סגירת תפריט